چهارمحال/ امیدواری است؛ آبخیزداری مانعی برای فرونشست
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه حوزه آبخیز به عنوان یک اکوسیستم به شمار میرود، گفت: تمام اجزای آن شامل منابع آب، خاک، پوشش گیاهی (جنگل و مرتع)، اراضی کشاورزی، مسکونی و انسان با هم مرتبط است.
به گزارش خبرنگار پیام طبیعت- روحالله کریمیان افزود: در این شرایط آبخیزداری و آبخوانداری به عنوان راهکار برنامهریزی، تصمیمگیری و اجرای انواع اقدامات مدیریتی و سازهای میتواند منجر به کاهش فرونشست دشتها، تقویت آبخوان، افزایش پوشش گیاهی، رطوبت و جلوگیری از تشکیل کانون ریزگردها و پدیده خودسوزی دشتها شود.
به گفته وی، عوامل مختلف طبیعی نظیر شیب زیاد، ذوب سریع برفها، تراکم دامهای عشایری و روستایی، نبود تعادل با ظرفیت مراتع، تبدیل جنگلها و مراتع به اراضی دیم کم بازده و رعایت نکردن اصول صحیح آب و خاک در اجرای طرحهای عمرانی و کشاورزی موجب تخریب حوزههای آبخیز و ایجاد فرسایش در چهارمحال و بختیاری شده است.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری ادامه داد: بررسیهای انجام شده نشان میدهد میانگین فرسایش سالانه خاک در استان ۱۷.۶و رسوب سالانه ۷.۷تن در هکتار است که این میزان از میانگین ۱۵تن در هکتار کشور و نسبت به میانگین جهانی پنج تن در هکتار بیشتر گزارش شده است.
وی با بیان اینکه با اجرای اقدامات بیولوژیک، بیومکانیک و مکانیکی به طور میانگین در هر هکتار هزار مترمکعب در سال تغذیه آبخوان انجام میشود، گفت: با اجرای اقدمات آبخیزداری سالانه سه تا ۱۰تُن در هکتار کنترل فرسایش و سه تا پنج تُن در هکتار کنترل رسوب انجام میشود.
کریمیان ادامه داد: تاکنون مطالعه ۵۱درصد از سطح چهارمحال و بختیاری معادل ۸۳۵هزار هکتار در فازهای شناسایی توجیهی، تفصیلی، اجرایی، بازنگری، گالی و زمین لغزش انجام شده و ۴۹درصد از سطح استان معادل ۸۶۵هزار هکتار فاقد مطالعات تفصیلی اجرایی است.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری گفت: در اذهان عمومی آبخیزداری به کارهای سازهای از جمله سدها و بندهای خاکی مشهور است در حالی که این اقدامات کارهای فوری و ضروری به شمار میرود که وقتی حوزه در برخی شاخصها به حد بحرانی میرسد باید انجام شود.
وی معتقد است؛ انجام عملیات بیومکانیک و بیولوژیک که منجر به تقویت پوشش گیاهی منطقه و حوزه آبخیز میشود از مهمترین کارهای آبخیزداری به شمار میرود در این شرایط با تقویت پوشش گیاهی بر روی دامنههای حوزه آبخیز رواناب و سیلاب تولید نمیشود.
به گفته کریمیان، هدف اصلی از اجرای طرحهای آبخیزداری کنترل روانآب و تقویت منابع آبهای زیرزمینی است و کارکرد آن بیشتر در زمان کاهش بارش و خشکسالی نمایان میشود.
ارسال به دوست
نام : | |
ايميل : | |
*نظرات : | |
متن تصویر را وارد کنید: | |